Yayınevinde mi Matbaada mı Kitap Bastırmalı?
Kitabınızı yayınlatmaya karar verdiğinizde ve baskı fiyatlarını almaya başladığınızda matbaalarla yayınevleri arasında bazen yarı yarıya bir fark olduğunu görürsünüz. Matbaalara sorarsanız size hemen yayınevlerinin fahiş kârlarla çalıştıklarını, kendilerinin ise fazla parada gözleri olmadığını söylerler. Peki bu doğru mu?
Aslında yaptıkları, kurnazlık içeren bir satış taktiğinden başka bir şey değildir. Yayınevlerinin çoğunun kendilerine ait bir matbaası yoktur. Kitabı yayınevi de bastırsa yine matbaaya gitmek zorundadır. Ama parada gözleri olmadığı kısmı biraz şüpheli. Çünkü bireysel müşterilerine verdikleri fiyatı yayınevine veremezler.
Matbaanın işi baskı makinesiyle kitabı basmaktır. Editörlük, mizanpaj, kapak tasarımı gibi işlerin hepsini genelde yetkinliği olmayan tek bir elemanlarına ve gayet üstünkörü bir şekilde yaptırırlar. Yazara çok fazla itiraz hakkı vermezler. Günler, bazen haftalar sürecek bu işleri çoğu zaman bir iki gün içinde tamamlayıp yazara gönderir, acilen baskıya geçmek için de sıkıştırırlar.
Kitap basıldı, sonra ne olacak? Matbaanın işi kitabı basana kadardır. Kitabı bastıktan sonra genelde paketleyip yazara teslim ederler. Hep söylüyoruz: Kitap yazmak işin kolay kısmıdır. Asıl zor olan sonraki aşamalardır. O kadar kitap nasıl satılacak?
Yazarın kitabını satabileceği bir çevresi varsa satar. Ancak dağıtıcı firmalara ver kitabevlerine ulaşması biraz zordur. Kitabını almayı düşünebilecek okuyuculara bir türlü ulaşamaz.
Sonuç olarak matbaada ucuza basılmış ama amatörce bir düzenlemeden geçmiş ve satılamamış bir kitap yığınıyla baş başa kalır.
Kitaplarınızın çok ama çok satması dileğiyle...