top of page

Yazarlara Öneriler 1

Kitabımı teslim ederken nelere dikkat edeceğim?

Yayınevleriyle görüşürken öncelikle kitabınızın tamamen bitmiş olması gerekli. Çünkü yayınevi kitabınızı görmek istediğinde bitmiş ve üzerinde her tür düzenleme tamamlanmış olmazsa kitabınızı yayınlatma fırsatını kaybedebilirsiniz.

Kitabınızı kabataslak yazıp sonrasını editör halleder düşüncesine sakın kapılmayın. Editör sadece yazım kurallarına ve basit anlatım bozukluklarına bakar. Kısa geçilmesi gereken bir bölüm lastik gibi uzatıldıysa ya da detaylı anlatılması gereken bir bölüm üstünkörü geçildiyse onu düzeltmek editörün işi değildir. Sonuçta anlatımı düzgün ama okuması zevksiz bir kitabınız olur.

Bu nedenle kitabınızı hiç düzeltme yapılmadan hemen baskıya verilecekmiş gibi hazırlamanız gerekir.

Kitabınızı Word'de yazın. Sakın filmlerdeki gibi daktiloyla ya da elle yazmaya kalkmayın. Hele hele teybe okuyayım, biri benim yerine yazsın diye düşünüyorsanız... Size hayata başarılar.

Size tekrar tekrar vereceğimiz bir tavsiye, "Kitap nasıl yazılır?" türünden en az bir kitap alıp defalarca okuyun. Yabancı yazarlara ait kitapları daha çok tavsiye ediyoruz. Ama onlarda da işleyişle ilgili bazı farklılıklar var. Örneğin o kitaplarda kitabınızı mail olarak göndermeyin derler. Halbuki şu anda birçok yayınevi basılı kitap yerine Word dosyası olarak gelenleri tercih ediyor. Çünkü üzerinde düzeltme yapmak daha kolay.

Kitabınıza kapak düşünün. En azından üzerinde hangi fotoğraf olacağına karar verirseniz yayınevi onun üzerinde rahatça bir kapak tasarımı hazırlayabilir. Kitabı en iyi bilen siz olduğunuza göre ona uyacak kapak da öncelikle sizin sorumluluğundadır.

Her şeyi yazara bıraktık değil mi? Durun daha, kitabınızın tanıtımıyla ilgili şeyler yazdığımızda yazara çok daha fazla sorumluluk düştüğünü göreceksiniz. Ama bunun nedeni kitabın başarısını hiç kimsenin yazar kadar çok istemeyeceği ve onun kadar çalışmayacağı gerçeği.

Buradan da bu yazıdaki son ve en önemli tavsiyeye geliyoruz: Kitap yazmak aslında işin en kolay ve en zevkli kısmı. Asıl iş ondan sonra başlıyor. Kendinizi kitap yazdıktan sonraki sürece çok iyi hazırlayın.

Yazarlara önerilerimiz bu kadar değil. Bu konuda daha birçok yazımız olacak. Hoşça kalın...

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page